1950-talet

Det var så det började

Först en tillbakablick om orienteringsutveckling i våra bygder innan Orinto bildades 1952:

Orienteringssporten utvecklades under 1930-talet så sakteliga i Västsverige. Första SM-budkaveln arrangerades av Göteborg 1938, och gick mellan Bollebygd och Seglora. Bollebygds IF hade under senare delen av 1930-talet en del aktiva tävlingsorienterare. I klubbarna runt Bollebygd, kom Hestrafors, RAIS, IFK Hindås och IF Omega i gång med orientering 1940-1941. 1941 arrangerade Idrottsringen Framåt sitt första mästerskap i orientering. Bollebygdsorienterarna dominerade i början av 40-talet men ovan uppräknade klubbar växte till och åren 1943-1945 var de rätt jämnstarka. Slutet av 40-talet lades orienteringen i Bollebygds IF ned och i Hestrafors IF hade de flesta lagt av. Vid en klubbmatch mellan IFK Hindås och RAIS hösten 1950 togs frågan om sammanslutning upp för första gången.

1952

Hösten 1951 var det långt gångna planer på att bilda en special-klubb för orienterare med elitsatsning i Borås. Dessa planer gick om intet och planerna på en ny klubb i vårt område togs upp på allvar.
     Vi hade några sammanträden och beslutade att orienterarna i Hestrafors IF, Rais och IFK Hindås skulle ansluta sig till den nya klubben, även del av Omegas orienterare gick över.
Det var diskussion om namnet, namnförslag utlystes och Maj Gustavsson Apelnäs vann med namnet Orinto. Klubben bildades den 10 februari 1952 vid ett möte på "Döda"i Rävlanda. Första styrelsen fick följande utseende; ordförande Erik Andersson, vice ordförande Frideborg Karlsson, sekreterare Rune Müllerström och kassör Karl-Erik Blomqvist.

Notis om orintos bildande

Vårsäsongen och klubbens första framträdande på tävlingsarenan inleddes med Uvens nationella klubbtävling. Resultatet blev en femteplats. I 7-mannakaveln belades en 14:e plats och på DM blev det 7:e placering.
Orinto vann div. IV i serien och gick upp till div. III. Långa banan vanns av Erik Andersson och korta banan av Evald Ny.
Även i de individuella tävlingarna höll medlemmarna sig väl framme i prislistorna. Särskilt glädjande är damernas flitiga tävlande och stora intresse.
Klubbens första klubbmästare; Seniorer - Tore Andersson, Damer - Frideborg Karlsson, Juniorer - Nils Jonsson, Natt - Axel Selme.

7-mannalaget
7-mannalaget: Axel Selme, Ingvar Gustavsson, Tore Andersson, Stig Carlsson, Bengt Olsson, Valter Gustavsson, Erik Andersson.
Även höstens serietävling i div. III vanns och klubben tog steget upp i div. II S. Långa banan vanns överraskande av Tore Andersson.
Klubben arrangerade under hösten serietävling i Division 2 södra och Ringmästerskapen (ett mästerskap för klubbar från Mölnlycke i väst till Sjömarken i öst).
För att ta sig till tävlingarna de första åren när privatbilarna var få, fick Sten Claesson ställa upp med sin lastbil och så blev det till att sätta upp bänkar på flaket. Detta hände flera gånger och i olika väder.
För att klara ekonomin anordnades danstillställningar i Hedebergs park, Kåslåsen och i Hindås.

1953

Styrelsen för 1953 fick samma utseende, förutom att Rune Müllerström avgick och ersattes av Lars Johansson.
Klubbens andra år startade med Uvens klubbtävling och resultatet blev en 3:e placering.
Vi hade 2 lag med på 7-mannakaveln, första laget blev 10:a. Klubben deltog även i 10-milakaveln med ett lag. Stig Carlsson fick en 8:e placering på första sträckan men av någon anledning gick det sämre i fortsättningen.
Frideborg Karlsson representerade Västergötland i en distriktsmatch mot Närke och Småland.
På Sternträffen vann seniorerna lagtävlingen. För andra året i rad var Erik Andersson med på SM individuellt.

1954

Majny, Anna-Greta och Kerstin
Fr v: Majny Gottfridsson, Anna-Greta Magnusson,
Kerstin Gottfridsson.  Damerna har börjat visa sin klass. På DM kom damernas första lag på 2:a plats och på SM-kaveln inledde Majny Gottfridsson första sträckan med att lämna över kaveln till Anna-Greta Magnusson, som fick gå ut som 9:a och gick bra på andra sträckan till 3:e kontrollen, då hon fick veta att det var bara två stycken som varit där före. Sedan surrade det till ordentligt, Kerstin Gottfridsson sprang 3:e sträckan och laget fick en 20:e placering.
Herrarna upprepade sin lagseger från 1953 på Stern-träffen genom Stig Carlsson, Erik Andersson och Axel Selme.
På den ekonomiska sidan gav två fester med dans lördag och söndag ett överskott på 2.000 kronor.
Erik Andersson fick Skogskarlarnas silvermärke för bästa aktiv.
På Fjärås orientering vann damerna lagsegern genom Frideborg Karlsson, Kerstin Gottfridsson och Anna-Greta Magnusson.
Anna-Greta, Frideborg och Kerstin
Kerstin Gottfridsson.  Stig, Erik och Axel

1955

Styrelsen är oförändrad och på damsidan är det fortfarande stort intresse och en del bra placeringar. En förstaplacering på Lindomes tävling med Frideborg Karlsson, Kerstin Gottfridsson, Majny Gottfridsson och Maj Andersson i laget.
På budkavle DM blev det en 3:e placering genom Frideborg, Anna-Greta och Majny. Individuellt fick Frideborg en 2:a placering och laget kom också 2:a.
Vi fanns också representerade på Siljanskaveln där damlaget fick en 8:e placering. Herrarna kom på 16:e plats genom Stig Carlsson, Erik Andersson, Bernt Lindros, Bengt Olsson, Lars Johansson och Axel Selme. För tredje året i rad vann herrarna lagtävlingen i Stern-träffen. Erik Andersson fick en hedrande 4:e placering på Natt DM.

Laget i Siljanskaveln

1956

Klubben är på sitt 5:e verksamhetsår och framgångarna fortsätter. Vid årets Västsvenska budkavle med konkurrens från syd- och mellansverige, belade både dam- och herrlaget en 3:e plats. På damsidan deltog Majny Gottfridsson, Ingrid Gustavsson, Anna-Greta Magnusson och Frideborg Karlsson. I herrarnas lag fanns Stig Carlsson, Erik Andersson, Ingvar Gustavsson, Bengt Olsson, Lars Johansson och Axel Selme. Bengt Olsson vann sin 4:e sträcka.
KFUM-kaveln vanns av juniorerna Lennart Björkman, Nils-Bertil Andersson och Olle Johansson. Olle vann också västsvenska natt-träffen och MIK:s tävling, Göteborgs Skidklubb och Göteborgs Sportklubb. Stig Carlsson och Axel Selme var uttagna till landskapsmatch.
Medlemsantalet har sjunkit till 27 medlemmar men sammanhållningen är god.

1957

I styrelsen är det fortfarande ingen förändring.
Västsvenska kaveln arrangerades av Boråsklubbarna. Målet var i Elfsborgs stugan och Orintos herrar placerade sig som 3:a och damerna på en 8:e plats.
Stig Carlsson vann Horreds orientering.
Under året anordnade klubben sin första stora tävling. DM i budkavle för seniorer och oldboys med mål i Tubbareds skola. För att vara den första tävlingen fick klubben fin kritik.

1958

Klubbens seniorer börjar bli till åren, vilket resulterat i att vi vann DM-budkaveln i YO med 33 minuter genom Karl-Erik Karlsson, Erik Andersson och Axel Selme. DM individuellt vann Axel Selme med 6 minuter, där han även bärgade lagsegern tillsammans med Ingvar Gustavsson och Erik Andersson.Vidare kan nämnas att Karl-Erik Karlsson vann YO i Bredareds, där seniorer B togs hem av Per Henriksson.
Karl-Erik Karlsson och Olle Johansson blev uttagna till landskapslaget Västergötland-Småland.
Seger blev det för Karl-Gustav Henriksson i Nattspåret.
Ringmästerskapen resulterade i vinst för Erik Johansson i ÄO. Ingvar Gustavsson i YO och Olle Johansson i ÄJ.
På västsvenska budkaveln hamnade vi på en hedrande 8:e plats.
På ungdomssidan är det uppåt. DM för damjuniorer vanns av Ingrid Edesjö. Blev nominerad till SM genom detta, där hon blev vår första representant på den kvinnliga sidan. Gjorde för övrigt en fin säsong genom vinst i Skene, trea i Överlida, tvåa i Uddevalla.
Juniorkillarna har även skött sig bra med fina placeringar av Lennart Björkman, Göran Eriksson och Olle Johansson.
Att rekryteringen på ungdomssidan går så bra får vi bland annat tacka eldsjälen Erik Johansson Väst för, som lägger ner mycket tid på detta.

1959

Klubbarbetet fungerar bra så styrelsen sitter kvar oförändrad.
Även i år blev det en tjej från ungdomssidan som präntade sitt namn överst i prislistorna, inte bara i år utan några år framåt. Hon har varit och är en stor tillgång för klubben. Bland annat som sekreterare, ordförande och är fortfarande med i styrelsen, namnet Rosa Andersson, senare Björkman.
Vidare i resultatlistorna ser vi att Lennart Bengtsson vann nybörjarklassen i Fjärås och debuterade veckan efter i seniorer B på Bredareds med en 8:e plats. Det blev vinst för Ingrid Edesjö i damer B, en 5:e och en 6:e plats för Bengt Olausson och Lars Johansson i seniorer A och vinst för Rosa Andersson ÄF på Skogshjortarnas.
Axel Selme vann YO i Rydboholm, RM vann Erik Johansson ÄO, Ingvar Gustavsson YO, Göran Eriksson ÄJ och Rosa Andersson ÄF.
I seniorer A blev Stig Karlsson tvåa och Lars Johansson trea.
Vad gäller kavlar blev det även ett fint år med en 2:a plats i Borås 5-manna genom Bengt Olsson, Axel Selme, Olle Johansson, K-G Henriksson och Stig Carlsson samt en 7:e plats i Örnstafetten bland 130 lag. DM-kaveln gav en 7:e plats för seniorer.
Året blev ett svart år för orienteringen när sporten drabbades av den så kallade orienteringssjukan med många sjukdomsfall som påföljd. Klubben drabbades också då Lars Johansson insjuknade och sedan dess inte kunnat vara med och tävla.